Wattmåler til cykel (guide)

0

Er du en glad ejer af en racercykel, enten som motionist eller licensrytter, og er du på jagt efter en wattmåler til din cykel? Så er det med at læse med i denne artikel. Her vil vi nemlig forklare de helt grundlæggende fordele ved en wattmåler samt hvorfor denne er så vigtig for en cykelrytter og dennes træning. Dertil vil vi kort beskrive fem af de mest populære wattmålere, hvor flere af disse anvendes af verdens bedste cykelryttere.

Anbefaling: Find gode tilbud på wattmålere hos Cykelexperten.dk

Det kan du læse om

Hvorfor skal du bruge penge på en wattmåler?

Et af de første spørgsmål, som du samt mange andre cykelryttere – heriblandt professionelle også – har stillet sig selv, er, hvad du skal bruge en wattmåler til. Du har sikkert en cykelcomputer, og den viser jo din hastighed, antal kilometer, kalorieforbrug, eventuelt kadence samt meget mere – og kombinerer du denne med en pulsmåler, så har du også din puls. Hvad mere har du brug for?

Svaret er dine watt-tal, og det er der en meget væsentlig grund til:

Dine watt-tal fortæller utrolig meget om din træning, og de varierer ikke nær så meget som eksempelvis din puls. Hvis du har spist for lidt eller sovet færre timer end normalt, så kan det påvirke din træning og din puls, hvorfor du kan komme til at presse din krop for meget. Men dine watt-tal er stort set de samme uanset hvor meget eller lidt du har spist eller sovet.

Derfor kan du træne i en bestemt træningszone, hvor du skal træde omtrent 250 watt, og så kan din puls være lav eller høj alt efter dagsformen samt søvn og kost – men så længe du træner dine ønskede watt, så kan du vide dig sikker på, at du træner korrekt afhængig af, hvilket træningsprogram du nu kører efter.

Få mest muligt ud af din wattmåler med et personligt træningsprogram baseret på en FTP-test

Dine watt-tal er nøglen til mere udbytterig træning

I dag kører de fleste cykelryttere efter watt, hvor de for eksempel måler, hvor mange watt de kan træde op ad en stigning eller i løbet af en halvtime. På den måde lærer de deres krop at kende – og særligt en rytter som Chris Froome kører efter sine watt-tal. Han ved nøjagtig, hvor meget han kan tillade sig at træde og i hvor højt et tempo, uden at komme op i det røde felt – og det er en af de mange fordele ved en wattmåler.

Opnå en forbedret og mere effektiv træning

Med en wattmåler kan du analysere din træning ned til mindste detalje, og du kan undersøge, hvor du har gået over stregen, brugt for mange kræfter etc. Dermed kan du ud fra dine watt-tal ændre på din træning således, at du opnår de helt rette resultater i fremtiden. Særligt på en enkeltstart eller i et udbrud kan du bruge dine watt-tal til særdeles meget, hvor du kan analysere præcist, hvor meget energi du sparer, når du ligger på hjul eller hvor meget ekstra energi det koster, når du tager føringer.

Valg af wattmåler

Der findes flere forskellige producenter af wattmålere, og som det gør sig gældende med så mange andre ting også, så er der nogle, som er væsentlig bedre end andre, hvilket helt naturligt også kommer til udtryk i form af en højere pris.

Garmin Vector 2

Pris set fra 6000 kr.

Kan købes hos:

Garmin er en amerikansk virksomhed som i mere end 10 år har været en af de største producenter af GPS-udstyr som bl.a. bliver brugt inden for professionel cykling. Derfor hører Garmin Vector 2 wattmåleren også til blandt klassens absolut bedste wattmålere, hvor denne er let, fremstillet af stærkt kompositmateriale og yderst præcis i målingerne.

Flere af feltets bedste cykelryttere benytter Garmin Vector 2 wattmåleren, og det bør være nok til at overbevise dig om, at dette er en yderst pålidelig wattmåler. Wattmåleren sidder i pedalen, hvor avanceret teknologi fortæller din Garminenhed (cykelcomputer), hvor mange watt du træder med. Prisen starter fra 6000 kr. for Vector 2S (Single Sensor) og lidt dyrere for Dual Sensor, som registrerer watt på begge pedaler.

https://www.youtube.com/watch?v=qR5etxJfCIk

SRM wattmåler (flere modeller)

Pris set fra 8000 kr.

SRM er en anden stor producent af wattmålere, og den tyske virksomhed har siden starten af 00’erne været en stor magtfaktor på markedet bl.a. med hjælp fra danske Bjarne Riis samt de tidligere cykelstjerner som Lance Armstrong og Erik Zabel. SRM wattmålere regnes for at være blandt de bedste wattmålere på markedet, og derfor kører mange professionelle cykelryttere også med netop denne måler.

SRM wattmåleren består af en PowerMeter (wattmåler) og en PowerControl (computer), hvor wattmåleren sidder i kranken mens computeren sidder på din styrpind. Prisen starter fra ca. 8000 kr. for en PowerControl, mens du kan købe en samlet SRM Training System pakke fra 12.000 kr., hvor PowerMeter og PowerControl medfølger.

Stages wattmålere (flere modeller)

Priser set fra 4900 kr.

Kan købes hos:

Stages wattmålere er en nyere amerikansk fabrikant på markedet, men tag ikke fejl af dette. Det britiske storhold Team Sky cykler nemlig rundt med wattmålere fra Stages, og derfor kan du vide dig sikker på et solidt håndværk som er yderst præcist. Stages wattmålere måler ud fra en af dine krankarme på cyklen, og fordobler så tallet, så det bliver dit aktuelle watt-tal.

Fordelen ved dette sammenlignet med eksempelvis en wattmålere på kranksættet eller ved pedalen er, at den er nem at skifte over til en anden cykel og tilbage igen. Dertil er det også en billigere model end eksempelvis Garmin Vector og SRM, men det er bestemt ikke ensbetydende med, at den er markant ringere. Prisen starter fra 4900 kr. for Stages Power Meter Ultegra 6700/6800 Wattmåler.

Rotor wattmålere (flere modeller)

Priser set fra 5000 kr.

Kan købes hos:

ROTOR Bike Component har de senere år vundet frem med deres wattmålere, og selvom de er en forholdsvis ny spiller på markedet, så har flere professionelle cykelryttere taget Rotors wattmålere til sig med stor glæde. Blandt andet har den tidligere verdensmester Rui Costa og Lampre-Merida holdet anvendt flere af Rotors wattmålere.

Rotor er kendt for at lave wattmålere, som sidder i kranksættet, hvor den måler på begge sider. Derfor sparer de vægt sammenlignet med ekstra komponenter, som skal sidde på krankarmen eller pedalen, hvilket er en af fordelene ved Rotors wattmålere. De er yderst præcise, og kan samtidig erhverves til en god pris, hvor flere modeller starter fra 5000 kr.

PowerTap wattmålere (flere modeller)

Priser set fra 5900 kr.

Kan købes hos:

Den sidste producent vi vil beskrive er PowerTap. PowerTap er kendt for at have nogle af verdens letteste wattmålere, som vejer helt ned til 315 gr., hvilket er en meget væsentlig faktor. Enhver cykelentusiast ved, at vægten betyder særdeles meget for cykelrytteren, og derfor skal der spares der, hvor der spares kan.

PowerTaps wattmålere er unikke, fordi de sidder i hjulet, og derfor ikke fylder noget eller er modtagelig for vind. De dyreste modeller er fremstillet med keramiske lejere fra Ceramic Speed, og sikrer dig dermed en rigtig god performance. Wattmåleren passer til hjulsæt fra Shimano, SRAM og Campagnolo, og kan erhverves fra priser omkring 6000 kr.

Wattmålere giver stor fornøjelse og en mere effektiv træning

Det var en kort beskrivelse af fem forskellige producenter af wattmålere, og vi håber, at disse samt den generelle beskrivelse af wattmålere har besvaret nogle tvivlspørgsmål for dig.

Wattmålere er stadig under konstant udvikling, fordi de er af så stor betydning for alle cykelryttere, da mange udelukkende kører efter deres watt-tal og knap så meget på instinktet. Der er ingen tvivl om, at du også vil synes rigtig godt om en wattmåler, og få endnu mere fornøjelse og ikke mindst en endnu større effekt ud af din træning i fremtiden.

Hvis du vil være hurtigere end din nabo, så er wattmåleren et godt køb for dig!

Del med dine venner:

Comments are closed.