Kreatin til cykling

0

Hvis du af og til kommer i styrkecenteret, så har du måske hørt flere personer snakke om, hvordan kreatin, proteinpulver osv. gør dem stærkere og mere udholdende. Derfor er meget naturligt at spørge sig selv om denne styrke kreatin giver kan overføres til cykling og cykelryttere? Det vil vi i denne artikel prøve at se lidt nærmere på.

Hvad er kreatin? Kreatin er et stof, der findes i dine muskler og som yderligere tilføres via animalske produkter som fisk og kød. Dog er det først ved indtagelse af kosttilskuddet i ren form, at forskning viser mærkbare resultater.

Se stort udvalg af kreatin til cykling hos Bodylab.dk

Det kan du læse om

Til kortvarige belastninger

Du kender måske kreatin i forbindelse med styrketræning, hvor det jævnligt bliver brugt. Kreatinen forbindes med styrketræning, da den netop virker ved hårde, kortvarige belastninger, som styrketræning jo er. Det betyder, at udholdenheden forbedres, og at muskeltilvæksten i sidste ende øges, hvilket er formålet med styrketræningen. Men kreatin er meget mere end kosttilskud til styrketræning. Groft sagt kan det øge din præstationsevne under alle kortvarige hårde, belastninger. Ved cykling kommer dette til udtryk i øget sprintkapacitet.

Effekt på generel arbejdsevne

Det er bestemt ikke alt forskning som er ikke enig, men noget forskning tyder på, at kreatin faktisk kan have endnu en positiv indvirkning på cykeltræningen: Du kan blive bedre til at opretholde arbejdsevnen ved intervaltræning. Det vil sige, at hvis du undervejs i din cykling indlægger små sprint på optimalt 30 sekunder, vil du blive bedre til at opretholde arbejdsevnen generelt. Uanset, om denne forskning stemmer eller ej, øges muskeltilvæksten ved hårde belastninger, og det vil derfor have en langsigtet effekt herpå at indlægge sprintintervaller i din træning.

Vigtigt at følge en kur

Det kan være usundt at spise store mængder kreatin, og derfor er det vigtigt at følge en tilrettelagt kur. En sådan kur kan vare 4 -7 dage med et dagligt indtag på 20g fordelt over 4 portioner af hver 5g. Denne kur vil forøge musklernes indhold af kreatin med 20 – 30%. Herefter vedligeholdes med et mindre dagligt indtag på ca. 5g i op til 12 uger Kuren efterfølges af en tilskudspause på 1 måned. Dette er kun et eksempel. Det er vigtigt at finde en kur, der er tilpasset din krop og din cykeltræning for det optimale resultat. Ved længerevarende brug af kreatintilskud nedjusteres kroppens egen produktion, hvorfor det er vigtigt at holde pauser fra tilskuddet med jævne mellemrum.

Husk kulhydraterne

Det er dokumenteret, at kreatinen optages hurtigere og mere effektivt, når det indtages sammen med kulhydrater. Kulhydrater findes i kosttilskudsform, men kulhydrater med et højt indhold af glukose i mad kan også sagtens bruges. Derfor ser du også sportsudøvere skylle proteinpulver og kreatin ned med kakaomælk. Det hjælper både på optagelsen og restitutionsevnen. Ud over kakaomælken, er surmælksprodukter med müsli eller franskbrød med magert kødpålæg også hurtige kulhydrater, der er gode lige efter cykeltræningen. Derimod skal disse hurtige kulhydrater undgås i op til 15 – 30 minutter inden træningens påbegyndelse, da de øger risikoen for blodsukkerfald. De skal spises enten lige inden træningen eller senest 1 – 1½ time, før cykeltræningen påbegyndes.

Pris på kreatin

Bodylab.dk findes et stort udvalg af forskellige kreatinpulvere- og tabletter. Priserne svinger fra 80 til knap 500 kr. afhængigt af mængde og variant. Det er billigere at købe store mængder kreatin, og det er populært blandt sportsudøvere med pulverformen, da den netop kan drikkes med hurtige, flydende kulhydrater som kakaomælk efter træning.

Se det store udvalg af kreatin til cykling hos Bodylab.dk

Del med dine venner:

Comments are closed.