Guide: Find den bedste vintersovepose til cykelferien

0

En cykelferie er både en sjov, aktiv og anderledes måde at holde ferie på. Og den er ikke forbeholdt de varme sommermåneder – du kan nemlig sagtens tage på cykelferie om vinteren. Du skal bare gøre din cykel vinterklar og sørge for tøj og udstyr til lave temperaturer, glatte veje og slud- eller snevejr.

Når du skal campere om vinteren, er det vigtigt, at du kan holde varmen om natten. I løbet af dagen får du masser af varme fra din cykling, men om natten er det dit tøj og grej, der bestemmer, om du har det varmt eller koldt. En vintersovepose er alfa og omega for en god vintercampingtur, men når du er på cykelferie, sætter din oppakning nogle begrænsninger, der giver dig lidt mere at tænke over, inden du vælger.

Du finder et stort udvalg af vintersoveposer i høj kvalitet på friluft.dk, som er lavet til at holde dig varm og komfortabel hele natten igennem. Der er alt fra vintersoveposer til de mildere danske vintre til ekspeditionssoveposer til de mere ekstreme vintre uden for Danmark– og selvfølgelig modeller der passer perfekt til cykelferien. Læs med nedenunder, hvor vi hjælper dig med at finde den bedste vintersovepose til at spænde fast bag på cyklen eller rygsækken.

Fokusér på lav vægt og kompakt størrelse

Noget af det vigtigste på en cykelferie med oppakning er at tænke over vægt og kompakthed. Fylder og vejer dit tøj og udstyr for meget, bliver det hurtigt en tung og omstændig fornøjelse at være på cykelferie – og en vintersovepose er noget af det, der kan fylde mest. Fyldmaterialerne har stor betydning for både vægt og fylde, og i en vintersovepose er det enten dun eller syntetisk fyld, du vælger imellem.

Dun eller syntetisk fyld?

Når du vælger mellem dun og syntetisk fyld, går du også på kompromis med forskellige egenskaber. Dun er noget af det varmeste, og derfor helt ideelt til en vintersovepose, især fordi det kan pakkes meget kompakt og småt, i forhold til hvor meget varme der er i den. En syntetisk sovepose har ikke den samme balance mellem fyldvarme og kompakthed, og er derfor lidt tungere og større i oppakningen.

Til gengæld er en vintersovepose med syntetisk fyld hurtigttørrende og holder isoleringsevnen, selvom den bliver våd, og derfor er det ofte et fornuftigt valg, når du skal cykle rundt i alt slags vejr. Når først dunfyld bliver vådt, er det lang tid om at tørre, og det holder ikke længere effektivt på varmen. Derfor er mange dunsoveposer lavet med et vandtæt ydermateriale, og cykler du med soveposen udenpå din oppakning, kan du pakke den ind i en drybag eller en anden form for vandtæt pose, så den holder sig tør til natten.

På en cykelferie med begrænset oppakning er der derfor god grund til at vælge en vintersovepose med dunfyld – du får varme, kompakthed og lav vægt, men er du ude efter en billigere løsning, hvor du ikke skal være bekymret over tørretider, er syntetisk fyld et godt valg.

Vælg efter temperaturangivelser

Din soveposes temperaturangivelse er altid vigtig, men den er ekstra vigtig, når det kommer til vintersoveposer. Du skal kigge på komforttemperatur, komfortgrænse og ekstremtemperatur – typisk starter en vintersovepose på -15 grader som komforttemperatur, men det kan være en god idé at kigge på komfortgrænsen, hvis du vil være helt sikker på ikke at komme til at fryse i det kolde vintervejr.

Ekstremtemperaturen er kun relevant for dig, hvis du skal overnatte i meget ekstremt vejr – for eksempel hvis du tager på cykeltur uden for Danmark, hvor vintrene bliver koldere og mere ekstreme, end vi er vant til her. På cykelferie i det danske vintervejr bør en almindelig vintersovepose med -15 graders komforttemperatur være nok. Vi anbefaler dog, at du blandt andet overvejer, hvor meget du plejer at fryse, hvilket tøj du skal sove i, og hvilket liggeunderlag du har – det kan gøre en forskel for, hvor varm en sovepose du har brug for, lige meget om den er til Danmark eller på den anden side af grænsen.

Spar plads i oppakningen og sov under åben himmel

Føler du ikke, at du har nok plads i oppakningen, kan du vælge at sove direkte under stjernerne i din sovepose uden telt, tarp eller andet over dig. Det kan du sagtens – mange vandrere og andre outdoor-entusiaster vælger den løsning enten for at komme endnu tættere på naturen eller netop spare på oppakningen.

Det sætter større krav til din vintersovepose. Blandt andet skal den være helt vandtæt, medmindre du køber en bivy bag eller et vandtæt cover til den, så du får ekstra beskyttelse, og den bør også være vindtæt og have lidt mere varme i sig. Det er også vigtigt, at du køber et godt liggeunderlag – både når du bruger din vintersovepose direkte under åben himmel og i telt. Den beskytter både din vintersovepose mod kulde, fugt og belægningen under dig.

Del med dine venner:

Comments are closed.