Fokus på: Ovale klinger

0

I løbet af de seneste par år er det blevet mere og mere normalt at se motionscykelryttere benytte sig af ovale klinger, men er de virkelig så gode og effektive som de siger?

De ovale klinger kom i den grad i fokus, da Team Sky anført af Bradley Wiggins for nogle år tilbage brugte dem i Tour de France. Mange hævede lige øjenbrynet en smule, men det ser ud til, at de ovale klinger nu har vundet mange cykelrytteres hjerter. Der er i hvert fald mange danske cykelforhandlere som har taget dem ind i sortimentet.

Hvorfor overhovedet benytte sig af ovale klinger?

En af de helt store grunde til at skifte den almindelige og runde klinge ud med en oval en af slagsen er, at den runde klinge har to såkaldte ”døde punkter”. Disse døde punkter i trådet kommer frem, når du pedalarmene står i en henholdsvis kl. 12 og seks-position.

Disse to døde punkter bidrager ikke effektivt til trådet, og ifølge forskere/udviklere fra OSymetric har det også den konsekvens, at du producerer unødvendigt meget mælkesyre.

Med de ovale klinger er de to døde punkter kraftigt reduceret i og med, at den ovale form er med til at få dig ”hurtigere” gennem de to døde punkter. Det vil sige, at mængden af mælkesyre ikke er nær så høj som ved en rund klinge. Du får altså et meget mere effektivt tråd.

Se GCN’s video om ovale klinger og bliv klogere på, hvorfor David Millar (professionel cykelrytter) vælger at cykle med dem

Hvilke fordele bærer ovale klinger præg af?

Et mere effektivt tråd

Som vi allerede har været inde på, er de ovale klinger med til at give dig et mere effektivt tråd. De to døde punkter i trådet bliver minimeret, og du får ganske enkelt mere power ud af din kraftanstrengelse. 

Mindre risiko for skader (især knæskader)

Undersøgelser har vist, at du ved at bruge disse ovale klinger minimerer risikoen for skader – især knæskader. I takt med, at trådet bliver mere effektivt og ”rundt” belaster du ikke dine knæ i ligeså høj grad.

Du får et mere smertefrit tråd (mængden af mælkesyre minimeres)

Hvis du døjer meget med ophobning af mælkesyre, er det værd at prøve denne nye form for klinger. De skulle eftersigende være med til at reducere mængden af mælkesyre, hvilket gør cykelturen meget mere smertefri – især når stigningsprocenterne begynder at drille dig.

10 procent øget kraftoverførsel ift. runde klinger

Ved at cykle med ovale klinger kan du forvente en 10 procent større kraftoverførsel i forhold til runde klinger. Det er altså noget, der er værd at hæfte sig ved. Det betyder, at du rundt regnet kan tilskrive en fartforøgelse på en procent. Det giver alt andet lige en meget klar fordel i forhold til dine konkurrenter, der kører med runde klinger.

Derfor skal du købe dem

Du skal købe de ovale klinger, hvis du går meget op i at få så effektivt et tråd som muligt og samtidig gerne vil have en fordel ift. kraftoverførsel og reducering af mælkesyre.

Derudover er de ovale klinger også et godt køb, hvis du har en forkærlighed for gear og lir – og gerne vil afprøve nogle af de seneste teknologier/opdagelser på markedet.

Del med dine venner:

Skriv en kommentar