Banecykling Omnium – Alt du skal vide

0

I skrivende stund er Lasse Norman Hansen godt i gang med at sikre sig sin anden medalje ved dette års OL i Rio. Som du nok ved, er Lasse Norman en af de bedste baneryttere i Danmark – og han gør sig især godt bemærket i disciplinen omnium.

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvad omnium er og hvad det helt konkret går ud på. Læs med her og bliv klogere på en af de mest populære discipliner inden for banecykling.


Vil du prøve banecykling?

Kunne du godt tænke dig at suse rundt på en cykelbane og mærke, hvordan det føles at være banerytter? Hvis ja, så kan du faktisk købe dig en 2-timers tur på Ballerup Superarena, hvor nogle af de største talenter gennem tiderne har cyklet.

Køb oplevelsen hos DuGlemmerDetAldrig.dk

Skærmbillede 2016-08-15 kl. 13.08.51

Hos DuGlemmerDetAldrig.dk kan du for kun 750 kr. købe to timers cykling på cykelbanen i Ballerup. Du vil blive instrueret af det tidligere par nr. 7 Michael Sandstød og Jimmy Madsen, hvorfor du kan være helt tryg ved, at du nok skal få lært teknikken.


Det handler om at samle point

Omnium er en disciplin inden for banecykling, hvor det helt konkret går ud på at samle så mange point som overhovedet muligt. Ham eller hende med flest point efter sjette og sidste underdisciplin vinder guldet. Omnium bliver afholdt over to dage, hvor der skal køres tre discipliner om dagen. Disciplinen består af seks ”underdiscipliner”:

  • Scratch
  • Individuel forfølgelse
  • Udskilningsløb
  • Tidskørsel
  • Flyvende omgang
  • Pointløbet

Herunder kan du læse mere om og se video af hver eneste ”underdisciplin”.

Scratch

Scratch kan på mange måder sammenlignes med et almindeligt landevejsløb – det handler ganske enkelt om at komme først over stregen. I denne disciplin vil der typisk være en masse udbrud, da første mand over stregen vil score maksimum point.

Længde: Herrerne kører 60 omgange/15 kilometer og kvinderne kører 40 omgange/10 kilometer.

Individuel forfølgelse

I denne disciplin gælder det om at køre en distance så hurtigt som muligt. To ryttere kører på banen med 125 meters mellemrum (en halv cykelbane). Disciplinen kan med fordel sammenlignes med holdforfølgelsesløbet. Rytterne med de hurtigste tider får naturligvis flest point til den samlede stilling.

Længde: Herrerne kører fire kilometer og kvinderne kører tre kilometer.

Udskilningsløb

Ved udskilningsløb er alle ryttere på banen på samme tid. Dette løb er ekstremt hårdt, da der er tale om en elimineringsdisciplin. For hver anden omgang bliver der ringet med klokken. Sidste rytter som passerer målstregen elimineres. Sådan fortsætter løbet indtil der kun er en rytter tilbage. Den sidste rytter scorer maksimum point.

Længde: Afhænger af antal deltagere.

Tidskørsel

Fra en stillestående start skal hver enkelt rytter tilbagelægge en distance hurtigst muligt. I denne disciplin får hurtigste tid flest point.

Længde: Herrerne kører 1 km og kvinderne kører 500 meter.

Flyvende omgang

Denne disciplin kan være ekstra udfordrende. Rytterne kører enkeltvis og får tre omgange ”fri kørsel”, hvor det gælder om at få cyklen i fart. På 4. og sidste omgang gælder det om at køre så hurtigt som muligt. Når der køres flyvende omgang skal rytterne være særligt gode til at komme op i høj fart i løbet af de tre omgange, men også være gode til at disponere kræfterne, så cyklen ikke mister fart på sidste omgang. Hurtigste tid får naturligvis flest point.

Længde: 3+1 omgang.

Pointløbet

Pointløbet er den mest ”avancerede” disciplin inden for omnium. Herrerne og kvinderne kører henholdsvis 160 omgange/40 kilometer og 100 omgange/25 kilometer. For hver 10. Omgang kommer en spurt, hvor det er muligt at vinde 5, 3, 2 og 1 point for de fire første ryttere. Overhales feltet med en omgang vil det give 20 point. Der er altså mange points at hente for en rytter, der har benene til at overhale feltet.

Del med dine venner:

Skriv en kommentar